Pá května 25 2018

Společnost Nokian Tyres zahájila stavbu nového technologického centra ve Španělsku

Společnost Nokian Tyres zahájila stavbu nového testovacího a technologického centra ve Španělsku. Zahajovací ceremoniál se konal tento pátek na místě nového centra ve městě Santa Cruz de la Zarza. První testovací tratě budou dokončeny příští rok a provoz technologického centra bude plně zahájen v roce 2020.

Společnost Nokian Tyres zahájila stavbu nového technologického centra ve Španělsku

Zhlédnout video o novém technologickém centru

Nokian Tyres v současnosti provozuje dvě testovací centra ve Finsku – ve městě Ivalo a Nokia. Vznik třetího testovacího a technologického centra ve španělském teplejším podnebí umožní celoroční testování letních, celoročních a zimních pneumatik. Cílem je vyvíjet pneumatiky, které jsou bezpečnější, výkonnější a ekologičtější než kdykoliv předtím. Zaměřujeme se především na letní a celoroční pneumatiky s vysokými rychlostními indexy. Po těchto pneumatikách je vysoká poptávka ve střední Evropě a Severní Americe, které pro Nokian Tyres představují rostoucí trhy.

„Nové centrum plánujeme již dlouhou dobu ve spolupráci s místními úřady a dalšími partnery. Nyní je čas učinit další krok a začít budovat technologické centrum budoucnosti, které poskytne všestranné příležitosti pro rychlejší vývoj produktů a rozšiřování naší produktové řady,“ říká Hille Korhonen, prezidentka a generální ředitelka Nokian Tyres.

Moderní testovací centrum

Na obrovské testovací ploše o rozloze 3 hektarů se bude nacházet více než deset testovacích tratí, které budou využívány pro sledování odolnosti a výkonů pneumatik pomocí moderních testovacích technologií. Celý areál bude obkružovat 7kilometrová oválná trať určená na testování pneumatik až do rychlosti 300 km/h. Tratě navíc umožní provádět mnoho zkoušek, které jsou u pneumatik povinné, jako jsou testy přilnavosti na mokru a hlučnosti.

„Moderní, víceúčelové testovací tratě nového technologického centra budou uzpůsobené pro náročné vývojové postupy, kterými prochází každá pneumatika Nokian Tyres. Horké španělské podnebí nám poskytuje skvělé podmínky pro celoroční testování našich pneumatik. Komplexní testování našich prémiových pneumatik a porozumění potřebám spotřebitelů zaručují, že vyrábíme technologicky vyspělé produkty, které fungují spolehlivě ve všech jízdních podmínkách,“ říká Pontus Stenberg, viceprezident oddělení produktů a technologií ve společnosti Nokian Tyres.

Výzkumný projekt usiluje o nahrazení přírodního kaučuku

Kromě testování je cílem technologického centra urychlit udržitelný vývoj produktů a inovací. Již v roce 2017 se Nokian Tyres zapojil do výzkumného projektu, který zkoumá využití rostliny guayule pro výrobu ekologičtějších pneumatik. Rostlina guayule může žít i v suchých a neúrodných podmínkách a mohla by nahradit přírodní kaučuk. Pro místní farmáře se jedná o možnou alternativu k méně výnosnému pěstování obilí.

Pozitivní dopad na region

Technologické centrum bude mít pozitivní dopad na životaschopnost regionu a místní zaměstnanost. Projekt zaměstná přibližně 200 osob během stavebních prací a po dokončení nabídne 40 nových pracovních pozic. Navíc bude mít významný nepřímý dopad na zaměstnanost v odvětví dopravy, služeb a logistiky.

Nokian Tyres aktivně buduje vztahy s místními komunitami podporou lokálních akcí, sportovních klubů a vybraných charitativních projektů. Mnoha způsoby je rovněž zohledněno životní prostředí. Nokian Tyres se například podílí na místním projektu sázení stromů a na akcích, které podporují hnízdění ptáků.

Emiliano García-Page, předseda regionální vlády Kastilie-La Mancha, a Patricia Franco, ministryně hospodářského rozvoje a zaměstnanosti, jsou vděční za investici a dlouhodobou spolupráci, které regionu přinesou nové příležitosti.

„Investice společnosti Nokian Tyres v Kastilii-La Mancha je i pro nás významným projektem, protože pro region vytváří nová pracovní místa a příležitosti. Věříme, že to bude mít pozitivní dopad na zdejší obchod, v samotném srdci Španělska,“ říká Emiliano García-Page, předseda regionální vlády Kastilie-La Mancha.

Archiv novinek