St října 3 2018

Nová generace letních pneumatik: Letní pneumatika Nokian Powerproof – radost z jízdy a bezstarostnost na středoevropských letních silnicích

Nová letní pneumatika Nokian Powerproof zvládá s příjemnou vyvážeností všechny formy léta. Extrémně stabilní ovladatelnost a logické reakce na pokyny řízení zajišťují bezstarostnost jak při změnách směru jízdy ve vysokých rychlostech, tak při prudkém brzdění.

Nokian Powerproof je vynikajícím příkladem zcela nové generace letních pneumatik Nokian Tyres pro středoevropský trh. Nokian Powerproof poskytuje kvalitu, umožňuje snadnou jízdu a patří do nejvyšší kategorie pneumatik pro osobní vozidla: kategorie UHP. Rozsáhlá nabídka rozměrů zahrnuje 51 produktů s rychlostními indexy W (270 km/h) a Y (300 km/h). Nový produkt bude spotřebitelům k dispozici na jaře 2019.

Koncept dvojí bezpečnostní zóny, vyvinutý celosvětově nejseverněji umístěným výrobcem pneumatik, umožňuje, že kontaktní plocha pneumatiky Nokian Powerproof zůstává optimální jak na deštivých dálnicích, tak na sluncem rozpálených silnicích. K testování tohoto prémiového produktu, který prokázal vynikající vlastnosti z hlediska ovladatelnosti, přispěl svými odbornými znalostmi a zkušenostmi také mistr světa ve Formuli 1 Mika Häkkinen.

Nová silná stavba zaručuje této letní pneumatice, která je navržena pro vysoké rychlosti, maximální odolnost. Ocenění výkonnostní značkou „Tire Performance Mark“ od nezávislé zkušební organizace TÜV SÜD prokazuje všestranné a komplexní výkony.

Řidiči požadovali stabilitu a bezpečnost v extrémních podmínkách

Různorodé letní podmínky a rozdílné silniční povrchy jsou pro evropské řidiče velice náročné. Změny teplot mezi chladnými jarními dny a letními horky přesahujícími i 40 °C, navíc doprovázené náhlými bouřkami, vyžadují letní pneumatiky, které jsou schopné se uzpůsobit různým jízdním podmínkám.

Podle spotřebitelského průzkumu uskutečněného společností Nokian Tyres oceňují evropští řidiči u svých letních pneumatik především dobrou přilnavost na mokrém povrchu a jízdní stabilitu. Majitelé sportovních vozidel hledají bezpečnost v extrémních podmínkách.

Koncept dvojí bezpečnostní zóny zajišťuje optimální kontaktní plochu

Vývoj pneumatiky Nokian Powerproof probíhal po dobu čtyř let a speciální pozornost byla věnována bezpečnosti a přesné ovladatelnosti i při vysokých rychlostech. Stylový vzhled tohoto prémiového produktu se vyznačuje výrazným, funkčním skandinávským designem.  

„Bezpečnost představuje vždycky jádro naší filozofie vývoje produktu. Jedinečný koncept dvojí bezpečnostní zóny zajišťuje u nové pneumatiky Nokian Powerproof optimální kontaktní plochu. Řidič může cítit, jak pneumatika pevně drží na silnici, uzpůsobuje se nerovnostem povrchu a okamžitě reaguje na pokyny řízení, především na suchých a mokrých vozovkách, což je naprosto nezbytná podmínka pro bezpečnost například při prudkých manévrech,“ říká Jarno Röytiö, manažer vývoje ve společnosti Nokian Tyres.

V konceptu dvojí bezpečnostní zóny zajišťuje zóna pro stabilitu, která se nachází na vnější straně ramene, přesnou ovladatelnost. Pevné dezénové bloky ve spojení s designem svažujících se drážek, které díky zešikmení umožní odolat i velkým bočním silám, zajišťují přesnou ovladatelnost na suchém asfaltu i při vysokých rychlostech.

Bezpečnostní zóna na mokro, která se nachází na vnitřní straně pneumatiky, zvyšuje bezpečnost na mokrých vozovkách díky optimalizované přilnavosti spolu s logickou a stabilní ovladatelností. Lichoběžníkové průtokové drážky rozdělují středové žebro a žebro u vnitřního ramene. Tento odváděcí design dna drážek umožňuje efektivní ochranu před aquaplaningem pomocí ukládání vody a jejího rychlého odvodu z místa kontaktu mezi pneumatikou a silničním povrchem.

Efektivní součinnost dezénových bloků a drážek na vnějším rameni podporuje aktivní odolnost vůči aquaplaningu. Konce drážek v dezénových blocích jsou rozšířené a mají vroubkované strany. Tyto přepadové drážky usnadňují odvod vody.

Široké a leštěné hlavní drážky rovněž podporují efektivní odvod vody, čímž se zvyšuje bezpečnost v deštivém počasí. 

Nová odolná stavba, směs pryže Dynamic Grip pro maximální přilnavost

Vzhledu této moderní letní pneumatiky dominují tři široká a robustní hlavní žebra. Design ramenou, která jsou zásadní pro přesné reakce na pokyny řízení při vysokých rychlostech, je plný a elegantní. Nová robustní a odolná stavba, navržená speciálně pro rychlou jízdu, nabízí výjimečnou stabilitu od prvních jarních dnů až po konec léta s rozpáleným asfaltem.

Běhoun vyvinutý pro náročné užití a vyšší rychlosti je složen z několika různých směsí. V jedinečné směsi pryže Dynamic Grip vytvářejí funkční molekulové řetězce a polymery hustou a pružnou síťovou strukturu, která zajišťuje lepší přilnavost a odolnost než u předchozí generace pneumatik. Vícevrstvá stavba běhounu zároveň snižuje valivý odpor pneumatiky Nokian Powerproof, díky čemuž se šetří palivo.

„Nový dezén a stavba nám umožnily vytvořit kontaktní plochu, která zajišťuje logické a předvídatelné reakce a okamžitou zpětnou vazbu na řízení jak za deště, tak při slunečném počasí. Kontakt je ještě stabilnější a dynamičtější než předtím, což se projevuje ve vynikající přilnavosti a ještě větší odolnosti jak na vysokorychlostních dálnicích, tak na špatně udržovaných alpských silnicích,“ vysvětluje manažer vývoje J. Röytiö.

Komplexní evropský testovací program

Kromě rozsáhlých laboratorních testů a indoorového testování se při náročném vývoji využívalo rovněž počítačového modelování a vysokorychlostních kamer. Testování ve skutečných silničních podmínkách probíhalo v Německu, České republice, Španělsku, Portugalsku a ve Finsku. Odolnost nového produktu byla vylepšena na základě přísného testovacího programu uskutečněného pod horkým španělským sluncem. Vysokorychlostní testovací tratě v Německu a ve Španělsku zase měly za úkol zdokonalit vlastnosti pneumatiky v extrémních podmínkách při vysokých rychlostech.

„Nová pneumatika Nokian Powerproof mi dává neuvěřitelnou zpětnou vazbu na řízení. To je přesně vlastnost, kterou požadujete od kvalitní pneumatiky. Když vám pneumatika dává důvěru v řízení, pak vám taky poskytuje bezpečnost,“ říká Mika Häkkinen, dvojnásobný mistr světa ve Formuli 1, který v rámci testování a vývoje poskytl své zkušenosti a profesionální vhled.

Větší jízdní komfort

Plynulý a předvídatelný pocit z jízdy je nezbytným požadavkem pro jízdní požitek. Nová pneumatika Nokian Powerproof bezpečně, pohodlně a tiše zvládá různé silniční povrchy.  

Půlkruhové důlky ve stěnách podélných žeber, které připomínají profil golfového míčku, zvyšují jízdní komfort. Dezén s drážkami s tichým efektem je inovace, snižující vnitřní i vnější hlučnost vozidla. V oblasti patky se nachází směs pryže Clinch, která zajišťuje tichou a plynulou jízdu a tím zvyšuje komfort a palivovou účinnost.   

Patentovaný komfort a bezpečnost 

Kromě indikátoru hloubky běhounu (DSI – Driving Safety Indicator), který je patentem společnosti Nokian Tyres, má tento mistr na proměnlivé jízdní podmínky na svém běhounu také indikátor aquaplaningu. Jedná se o symbol kapky, který zmizí v okamžiku, kdy je zbývající hloubka běhounu menší než 4 milimetry a zvyšuje se tedy riziko vzniku aquaplaningu. Informační pole umožňuje zaznamenat správný tlak huštění a montážní pozici při výměně pneumatik.

Nová pneumatika Nokian Powerproof – bezstarostná jízda v ostrých zatáčkách  

  • Přesná a stabilní ovladatelnost při vysokých rychlostech
  • Vynikající přilnavost na mokru
  • Požitek z jízdy
Archiv novinek