St října 3 2018

Bezstarostná jízda v deštivých dnech Nová pneumatika Nokian Wetproof je nepřítelem aquaplaningu

Nová pneumatika Nokian Wetproof představuje bezpečnou a spolehlivou volbu pro osobní vozidla pohybující se po středoevropských silnicích. Jejími nejvýznamnějšími vlastnostmi jsou vynikající brzdný výkon na mokrých vozovkách a efektivní odolnost vůči aquaplaningu. Díky tomu zajišťuje bezpečnou a bezstarostnou jízdu i v deštivých dnech. Nová generace letních pneumatik Nokian Tyres využívá jedinečnou technologii bezpečnostních zón, která je vyvinutá speciálně pro proměnlivé letní podmínky. 

Pneumatika Nokian Wetproof, nový člen technologicky nejvyspělejší rodiny letních pneumatik Nokian Tyres, nabízí dokonalou rovnováhu mezi maximálním komfortem a extrémní bezpečností. Nokian Wetproof zaručuje stabilní výkony v deštivých dnech a větší komfort ve špatných jízdních podmínkách. Za dokonale vyladěnou rovnováhou mezi jízdními vlastnostmi na mokru a suchu se skrývá nový koncept dvojí bezpečnostní zóny. Tato jedinečná technologie bezpečnostních zón zajišťuje bezpečnost a spolehlivost ve všech jízdních podmínkách. Nižší valivý odpor zase zvyšuje palivovou účinnost a podporuje ekologickou jízdu. 

Vynikající vlastnosti pneumatiky Nokian Wetproof prokazuje Výkonnostní značka od nezávislé zkušební organizace TÜV SÜD. Tato značka potvrzuje, že pneumatika Nokian Wetproof je z hlediska kvality a výkonosti porovnatelná s prémiovými konkurenty. 

Nová pneumatika Nokian Wetproof je k dispozici v rychlostní kategorii T (190km/h), H (210 km/h), V (240 km/h) a W (270 km/h) a komplexní nabídka rozměrů zahrnuje 46 produktů s rozměry od 14 do 20 palců. Nový produkt bude spotřebitelům k dispozici na jaře 2019.

Přísné testování pro prvotřídní bezpečnost 

Letní pneumatiky musí bezpečně a spolehlivě fungovat od brzkého jara až do pozdního podzimu. To znamená, že nejsou produktem na jedno roční období. Odborné znalosti společnosti Nokian Tyres, udržitelná bezpečnost a ekologická šetrnost jejích produktů zaručují, že nová pneumatika Nokian Wetproof poskytuje stabilní výkony a bezstarostnou jízdu ve všech třech ročních obdobích. 

Za slunných a krásných letních dnů je snadné zapomenout na nebezpečí, které skrývají silnice v deštivém počasí. Pro takové dny je rovněž typické, že počasí rychle přechází z extrémního horka do přeháněk a může se velice rychle nečekaně změnit. Prudké dešťové srážky mohou vést ke vzniku aquaplaningu, zvláště pokud je na silnici a ve vyjetých kolejích velké množství vody. 

Podle spotřebitelského průzkumu uskutečněného společností Nokian Tyres jsou při nákupu pneumatik jednoznačně nejdůležitějším parametrem bezpečnostní vlastnosti. Evropští řidiči oceňují především dobrou přilnavost jak na suché, tak na mokré vozovce. Jádrem vývoje produktů společnosti Nokian Tyres je vždy právě bezpečnost. 

Nokian Wetproof nabízí nejlepší možnou kombinaci výkonů na suchém i mokrém povrchu. Podařilo se nám významně vylepšit přilnavost na mokru a odolnost vůči aquaplaningu, a tím zajistit zákazníkům, kteří jezdí v mokrých podmínkách, ještě větší bezpečnost. Vývoj trval déle než 4 roky a testovali jsme desítky různých prototypů napříč celou Evropou,“ vysvětluje Jarno Röytiö, manažer vývoje produktů ve společnosti Nokian Tyres.

Dvojí bezpečnostní zóna – úplná kontrola nad řízením za mokra i sucha

Aby bylo dosaženo lepších výkonů v různých jízdních podmínkách, má pneumatika Nokian Wetproof nový asymetrický dezén. Dezén umožňuje zvýšit přilnavost a poskytuje dobrou vyváženost mezi výkony na mokrém i suchém povrchu. Zároveň také zvyšuje odolnost a snižuje rychlost opotřebení. 

Pro zajištění maximálního komfortu a prvotřídní bezpečnosti byl běhoun rozdělen na dvě funkční zóny. Tato nová technologie, kterou nazýváme dvojí bezpečnostní zóna, poskytuje vynikající kombinaci výkonů na suchém a mokrém povrchu. Zóna pro stabilitu na vnější straně pneumatiky zajišťuje dobrou stabilitu a ovladatelnost a z nich vyplývající přesné a spolehlivé reakce na pokyny řízení. Oproti tomu bezpečnostní zóna na mokro na vnitřní straně zvyšuje přilnavost na mokrém povrchu a odolnost vůči aquaplaningu.

Vynikající ovladatelnost a jízdní vlastnosti na mokru dále ještě zdokonaluje samoblokační koncept, který poskytuje oporu podélným žebrům a zároveň umožňuje efektivní odvod vody pryč z běhounu. Dezénové drážky jsou vybaveny samoblokujícími prvky, které působí vzájemně proti sobě v místě kontaktu pneumatiky s vozovkou. Tento nový, inovativní design zvyšuje jízdní stabilitu se zachováním maximální možné bezpečnosti na mokré vozovce.

Zóna pro stabilitu – tichý a pohodlný valivý odpor

Dezén s drážkami s tichým efektem na bočnicích pneumatiky představuje inovaci, která snižuje vnitřní i vnější hlučnost vozidla a zvyšuje tak jízdní komfort. Důlky připomínající profil golfového míčku korigují proudění vzduchu a zabraňují vzniku nepříjemného pískání. Design zároveň snižuje odpor vzduchu a ochlazuje tak povrch pneumatiky. Tím se zvyšuje odolnost pneumatiky vůči opotřebení a také počet ujetých kilometrů.

Speciální oblast na bočnici nazývaná technologie tichých bočnic představuje jedinečnou kombinaci směsi pryže a stavby bočnice, zabraňující hlučnosti a vibracím, k nimž dochází při kontaktu s vozovkou. Výsledkem je menší hlučnost pro řidiče i spolucestující.

Bezpečnostní zóna na mokro – prvotřídní odolnost vůči aquaplaningu

Tekutina, jako například voda, která narazí na zakřivenou plochu, se pokusí ji dále sledovat. Tento fenomén, známý jako Coandův efekt, znamená, že voda může být směrována tak, aby sledovala křivku povrchu a netekla přímým směrem. Jakmile pneumatika nahromadí více vody, než je schopna odvést, dojde k aquaplaningu. Technologie Nokian Tyres Coanda urychluje odvod vody tím, že ji směruje pryč z pneumatiky, a efektivně tak chrání pneumatiku před nebezpečným aquaplaningem.

Směs pryže Aqua Hybrid představuje další inovaci zvyšující bezpečnost v deštivém počasí. Tato směs pryže nové generace s nejvyspělejšími typy polymerů a vylepšenou stavbou se silikou poskytuje vynikající přilnavost na mokru a nižší náklady na palivo.

Před záludnostmi deštivého počasí chrání rovněž leštěné hlavní drážky. Ty dodávají pneumatice stylový vzhled a zároveň usnadňují efektivní odvod vody pryč z pneumatiky. 

Patentovaná bezpečnost Pro větší bezpečnost je na běhounu umístěn indikátor jízdní bezpečnosti (DSI), který byl patentován společností Nokian Tyres. Bezpečnost také zvyšuje informační pole na bočnici pneumatiky, kam je možné při výměně pneumatik zaznamenat jejich správný tlak huštění a pozici montáže. Ještě větší komfort a bezpečnost poskytuje doplňující prostor, kam je možné uvést utahovací moment fixačních šroubů. 

Nová pneumatika Nokian Wetproof – bezstarostná jízda v deštivých dnech  

  • Výjimečná bezpečnost na mokrých vozovkách
  • Maximální komfort
  • Nízký valivý odpor šetří palivo a chrání životní prostředí

Hlavní inovace: Dvojí bezpečnostní zóna: Zóna pro stabilitu zajišťuje dobrou stabilitu a ovladatelnost a z nich vyplývající přesné a spolehlivé reakce na pokyny řízení. Bezpečnostní zóna na mokro s vynikající odolností vůči aquaplaningu zaručuje bezpečnou a bezstarostnou jízdu na deštěm zmáčených silnicích. 

Samoblokační koncept: Drážky v podélných žebrech jsou vybaveny samoblokujícími prvky, které působí vzájemně proti sobě v místě kontaktu pneumatiky s vozovkou. Tento samoblokující design vytváří oporu podélným žebrům a umožňuje efektivní odvod vody pryč z běhounu. Tím poskytuje efektivní odolnost vůči aquaplaningu a zvyšuje jízdní stabilitu.  

Směs pryže Aqua Hybrid: Větší bezpečnost v deštivém počasí. Směs pryže nové generace zajišťuje vynikající přilnavost na mokru a nižší náklady na palivo.

Technologie Nokian Tyres Coanda: Efektivní ochrana před aquaplaningem. Dezénové bloky připomínají svým tvarem rampu, která umožňuje odvádět vodu z místa kontaktu mezi pneumatikou a vozovkou. 

Leštěné drážky. Styl a funkčnost: voda je snadno a efektivně odváděna pryč z hladkých a leštěných hlavních drážek. 

Dezén s drážkami s tichým efektem: Větší jízdní komfort. Půlkruhové důlky, které připomínají profil golfového míčku, korigují proudění vzduchu a zabraňují vzniku nepříjemného pískání. Design snižuje vnitřní i vnější hlučnost vozidla.

Technologie tichých bočnic: Jedinečná kombinace směsi pryže a specifické stavby. Speciální oblast na bočnici zabraňuje hlučnosti a vibracím, k nimž dochází při kontaktu s vozovkou.

Archiv novinek